top of page

Wat moet ik weten over mijn juwelen...

 

 

De parel en haar cultuur

 

De echte parel.

Een echte parel onstaat door het binnendringen van een vreemd voorwerp, zoals bv een zandkorrel, in de oester, die zich verdedigt door het afscheiden van parelmoer teneinde het vreemde lichaam af te zonderen. Na enkele jaren produceert deze zelfverdediging een echte parel.

De kultuurparel.

De techniek van de " kultuur " begon in Japan in het begin van de 20 ste eeuw toen een zekere Kokichi Mikimoto op het idee kwam om zelf een vreemd lichaam in de parel-oester in te planten teneinde de parels te laten groeien.
In de oester wordt een " kern " ingebracht samen met een " enttakje " van een " donor " oester. Rond deze kern groeit parelmoer dat door de oester wordt afgescheiden.
Tussen de " echte " parel en de " kultuur " parel is omzeggens geen verschil. Het zijn beide produkten van de natuur. Het ontstaan van de echte parel gebeurt door " toeval ", het ontstaan van de kultuurparel gebeurt door " tussenkomst " van de mens.

Men onderscheidt drie grote soorten van kultuurparels.

De parels van de Akoya oetser:
Deze komen uit oesters die voornamelijk voorkomen in het zuiden en het oosten van het Japanse archipel. De oester is een delikaat weekdier waarvan de schelp in volle rijpheid een diameter van ongeveer 7 cm heeft en parels produceert variërend tussen 2 en 9 cm.
De zuidzee parels:
Men herkent voornamelijk deze parels aan hun grootte. De grote van de parels van de zuiderlijke zeeën begint daar waar deze van de Akoya's eindigt: dit wil zeggen tussen de 9 en 14 mm. Ook de kleuren kunnen verschillen: gaande van schitterend wit naar crème, kunnen ze ook groen en zwart zijn... De witte parels hebben hun vindplaats in Australië, de Filipijnen, Birmanië, daar waar de zwarte parels afkomstig zijn uit Polynesië.
De zoetwaterparels:
De zoetwaterparels hebben een totaal andere oorsprong. Zij komen niet voort van oesters maar van schelpachtige weekdieren die leven in meren. Deze parels onderscheiden zich van de andere door onregelmatige vormen, hun diverse kleuren en ook hun afmetingen. In het algemeen zijn ze vele kleiner. Ook de kultuur techniek is verschillend: men plant in de zoetwaterschelpen een stuk " mantel " in voor de formatie van de parel.

Kwaliteitscriteria.

Oriënt en gals:
Het gaat hier om de " geïriseerde " glans die blijkbaar uit het binnenste van de parel komt. Gans dit lichtspel wordt bepaald door de kwaliteit, de regelmaat en de dikte van de parelmoer lagen. Deze factoren geven de schittering en het leven van de parel.
Kleur:
De keuze van de kleur doet men liefst bij daglicht en in functie van de huidskleur. De witte-rosé parels passen perfect bij bleke tinten, terwijl de meer crème kleurige parels harmoniserenmet de donkere huid.
Dikte:
Het beoordelen van de dikte van de parelmoer lagen is het domein van een expert. Nochtans gaat het hier om een essentieel criteria. Men geeft zowel aandacht aan de regelmaat van de lagen en aan de al of niet aanwezigheid van onzuiverheden in de parelstruktuur.
Vorm:
Hoe ronder de parel, hoe beter de perfectie en de kwaliteit. Er bestaan echter verschillende vormen van parels: peervormige, ovale, half ronde of barokvormige parels. 
Grootte:
De waarde is natuurlijk afhankelijk van de diameters van de parels. Bij gelijke afmetingen kan men parels vinden waar de waarde kan variëren van enkel naar dubbel. Dit alles hangt af van de kwaliteit, de glans, de oorsprong, de perfectie en de aanwezigheid, al dan niet, van piqués. De afmeting wordt bepaald in diameters en in millimeters.

Onderhoudsbeurten:

Parels van goede kwaliteit behouden zeer lang hun schittering, op voorwaarde enkele eenvoudige voorzorgen te respekteren:
. Bewaar uw parels afzonderlijk, vermijd wrijving met andere juwelen.
. Parfum, haarlak en zuren tasten uw parels aan. Doe de juwelen aan na gesminkt en geparfumeerd te zijn.
. Een regelmatige poetsbeurt en terug aanrijgen bij uw juwelier is aan te raden.
. Draag dikwijls uw parels. Door het contact met de lucht hydrateren ze op natuurlijke wijze, hetgeen bijdraagt om intact her charme en schittering te bewaren.

Geniet van de mysterieuze schoonheid van parels.

 

Back to top

 

Rhodium: Waarom krijgt witgoud soms een gelige schijn?

Witgoud 18 kt bestaat voor 75% uit fijn goud dat een gele kleur heeft. Deze gele kleur wordt onderdrukt via legering met witte metalen (zink, palladium, nikkel...), maar het metaal is niet 100% wit. Witgouden juwelen worden daarom afgewerkt met een extra witte deklaag van Rhodium. Bij intensief gebruik, vooral bij armbanden en ringen kan de rhodiumlaag slijten. De Rhodiumlaag moet dan vernieuwd worden.

 

Back to top

 

Een diamant is voor altijd

 

Diamant van de beste kwaliteit nader bekeken.

Diamant is het kostbaarste geschenk van onze aarde. Gecreëerd door de natuur zelf waardoor elke steen uniek is.
Om de kwaliteit van een diamant te kunnen bepalen moeten we de " 4 C's " kennen: 
. De slijpvorm of cut.
. De kleur of colour.
. De zuiverheid of clarity.
. Het karaatgewicht of caratweight.
Deze 4 kwaliteitsnormen spelen de voornaamste rol bij de waardebepaling van de diamant.

De slijpvorm:
Er bestaat een onderscheid tussen de kwaliteit van het slijpsel en de slijpvorm van een diamant. De meeste diamanten zijn in 58 facetten geslepen. Een goed geslepen diamant zorgt voor een optimale schittering. Het model ( de slijpvorm ) waarin de diamant is geslepen, is meer een kwestie van persoonlijke smaak.
De lichtreflectie in een diamant: Door de slijpvorm krijgt een diamant z'n lichtreflecterende eigenschappen.
. Wanneer de diamant precies in de juiste verhoudingen is geslepen wordt het licht weerkaatst van het ene facet naar het andere. Alle licht reflecteert dan via de bovenkant van de diamant.
. Als de diamant te dik is geslepen, gaat het licht deels langs de onderkant verloren.
. Als de diamant te vlak is geslepen, ontsnapt het licht al aan de steen nog voordat het door een ander facet wordt terruggekaatst.
Een voorbeeld van enkele bekende slijpvormen van een diamant: Briljant, Markies, Peer, Princess, Ovaal, Hart, Emeraude, Baguette.

De kleur:
Kleurloos is het mooist. Voor een ongeoefend oog lijken bijna alle diamanten wit. In werkelijkheid blijkt slechts een klein aantal volkomen zonder kleur, dus puur wit te zijn. Alleen een volkomen kleurloze diamant heeft een volmaakte prismawerking. Zo'n diamant laat het licht vlekkeloos door, zodat het getransformeerd wordt tot alle kleuren van de regenboog. Om de zeer kleine kleurverschillen in diamant vast te leggen, zijn internationale normen opgesteld. De kleuren krijgen een quotering in de vorm van een letter. Zo begint de tabel aan de letter D, voor de fijnste witte diamant, en daalt verder naar de gekleurde diamanten die beginnen vanaf de letter I.

De Zuiverheid:
Diamant schittert meer dan welke andere edelsteen ook. En een diamant die volkomen vrij is van insluitsels of onzuiverheden is van de hoogste kwaliteit. Want dan staat niets de lichtinval in de weg. Een diamant wordt loepzuiver genoemd als hij volkomen doorzichtig is en vrij van insluitsels. Dit naar het oordeel van een geoefend vakman bij een tienvoudige vergroting onder normaal licht. Geringe insluitsels doen echter geen afbreuk aan de schoonheid van een diamant. Hij blijft daarmee net zo duurzaam. Ook voor het onderscheiden van zuivere en minder zuivere diamanten heeft men een schema samensgesteld: 
. IF: Internally flawless / loepzuiver.
. VVS 1 - VVS 2: Very, very small inclusions / zeer, zeer klein insluitsel.
. VS 1 - VS 2: Very small inclusion / zeer klein insluitsel.
. SI: Small inclusion / Klein insluitsel.
. P: Piqué / zichtbare insluitsel.

Het karaatgewicht:
Het gewicht van een diamant wordt gemeten in karaat. Een karaat wordt onderverdeeld in 100 punten. Dus een diamant van 75 punten weegt 0.75 ct.
Het gewicht van een diamant is de meest voor de hand liggende factor als het erom gaat z'n waarde te bepalen.
Maar twee diamanten met een gelijk gewicht kunnen toch een verschillende waarde hebben. Dat hangt af van hun kwaliteit. 
En diamanten van goede kwaliteit kunnen in elk gewicht voorkomen.

Denk bij diamant altijd eerst aan de kwaliteit. Wij kunnen u er alles over vertellen. Hierbij kunnen wij u de 4 C's uitvoerig uitleggen en tevens u de diamanten laten zien van bijzondere goede kwaliteit. 
Gert Vercammen heeft in het jaar 2003 het diploma behaald bij De hoge raad van Diamant, en is zo gediplomeerd expert in geslepen diamant. 

 

Back to top

 

Juwelen: een stijlvol relatiegeschenk

 

Bedank, verras of motiveer uw medewerkers of klanten met een waardevol geschenk zoals een mooi juweel. Trendy of traditioneel, sportief of klassiek, goud of zilver: dit tijdloze product wordt steeds erg gewaardeerd en blijft een onuitwisbare herinnering.
Wij hebben een uitgebreide collectie in huis in alle mogelijke prijsklassen. Kom langs en we kunnen samen een juiste keuze samenstellen. Sommige juwelen kunnen eveneens gegraveerd worden met uw logo of naam; dat is een dienst die wij gratis aanbieden. 

 

Back to top

 

Uw juwelen onderhouden: een must!

 

Voor het behouden van de natuurlijke glans van gouden juwelen en diamanten, moeten de juwelen regelmatig gereinigd worden. Deze juwelen kunnen dof worden door zeep, stof, huidvet of cosmeticaprodukten.

U kan best uw juwelen tenminste één keer per jaar door uw juwelier laten nakijken. Wij zullen tevens graag uw juwelen professioneel reinigen. Ook controleren we het juweel op losse zettingen en eventuele tekenen van slijtage. 

Zelf kan u af en toe uw juwelen een poetsbeurt geven. Laat uw juwelen in een sopje voor enige tijd ondergedompeld, waarna u later deze juwelen met een zachte borstel voorzichtig schoon maakt. Ook onderaan de ring. Spoel de juwelen daarna af met lauw water en wrijf het goed droog met een doekje. 

 

Met dank aan Vanbellinghen Halle.

Back to top

 

 

bottom of page